-
The Order to Kill Power Before the Pull
-
Grip the Receptacle, Not the Cable
-
What an Arc Does Inside a Connector
-
When LM2 Connectors Change the Rule
-
Unplugging During Opportunity Charging Without Damage
-
Three Signs the Disconnect Went Right
-
Where This Advice Stops for Lithium and Lead-Acid
-
The Real Cost of Skipping the Power-Down
Do I switch the charger off first, or can I just pull the connector? Switch it off first, then separate. The NexSys+ charger manual states the rule flatly: unless the charger is equipment with the LM2 (Late Break/Early Make) feature, do not connect or disconnect the battery plug while the charger is on. It also names the consequence in the same sentence — arcing and burning of the connector, resulting in charger damage or battery explosion.
That rule is written for a specific charger, and the rest of this article draws on two EnerSys battery manuals and the arc-prevention language in 29 CFR 1910.178. It is a cited example, not a universal spec for every unit on your dock, so the useful first move is to find your own model's manual and read what it says about disconnecting under load.
The Order to Kill Power Before the Pull
The order is stop, then separate. The NexSys+ manual aims its prohibition at the disconnect itself, and the NexSys iON manual turns the same order into a procedure: if charging has to stop before the charge completes, such as during opportunity charging, press the ON/OFF button on the charger prior to disconnecting. Both sentences put the operator's hand on a control before it goes near the plug.
Where that button lives matters. The instruction names the ON/OFF button on the charger, so the stop happens at the equipment pushing current. A truck key switch or an emergency stop is a vehicle-side control, and the manual's requirement is written on the charger side. The other half of that instruction is about state rather than motion: the plug must not come apart while the charger is still pushing current into the battery. Your pull is not what ends the charging — the charger ending it is.
Grip the Receptacle, Not the Cable
Hold the receptacle, not the cable. An IRONCLAD Deserthog flooded lead-acid manual says it in one line: when disconnecting the battery from the truck or charger, pull on the receptacle, not the cable, and keep the plugs and receptacles in good condition.
The reason is mechanical. A cable pull puts the load into the conductor termination and the strain relief, and those parts are sized to carry current, not to carry a person at the end of a shift. The receptacle shell is the part made to take the pull. So the grip point decides which piece wears out first, and a cable yanked twice a day fails inside the housing where nobody looks until the joint starts heating up.
What an Arc Does Inside a Connector
Current does not care that you are in a hurry. When the two halves of a connector separate under load, current keeps crossing the gap for as long as that gap is small enough to break down the air between the contact faces, and that is an arc. The arc does not spread its heat across the connector; it concentrates on the small area where the contacts are last to part, because that is where current density is highest as the gap opens. Metal there pits, and the pit oxidizes.
Damage does not stop when the arc does. A pitted, oxidized face makes poorer contact than a smooth one, which raises the resistance of the joint, which means the next connection runs hotter at the same current. That is the reason the charger manual describes arcing and burning of the connector as damage rather than a near miss. It also explains how a connector that still works can be on its way out: the heat sits at the joint, under the housing, not on the surface you can see.
There is a second reason the plug is a bad place to make a spark. Charging areas are regulated for that exact hazard — precautions shall be taken to prevent open flames, sparks, or electric arcs in battery charging areas — and a connector separated under load is itself a spark. That is why the cited manual pairs charger damage with battery explosion in one sentence instead of treating them as separate risks.
When LM2 Connectors Change the Rule
The exception is real and it is narrow. The NexSys+ manual does not ban live disconnects outright; it lifts the ban for a charger equipped with the LM2 (Late Break/Early Make) feature. Notice what that sentence gives you and what it withholds. It names a feature. It does not define the mechanism, does not say how to check for it, and does not list the models that carry it. Reading LM2 status off a heavy-feeling plug, a part number you half remember, or the fact that the last charger on this aisle was fine is guesswork.
Which means the check is a documentation check. Find the charger's model plate, pull the manual or spec sheet for that model and revision, and look for the LM2 phrase. If it is not there, that charger is not documented as equipped and the prohibition applies to it as written. The exception is written about the charger, so it is the charger's paperwork that decides, not the battery's.
Unplugging During Opportunity Charging Without Damage
Opportunity charging is where the rule gets tested: the truck is only partway through its charge, the next shift needs it, and the charge is nowhere near complete. The NexSys iON manual covers that case directly: press the ON/OFF button on the charger prior to disconnecting, and the battery must not be disconnected while still being charged by the charger.
Two requirements sit in those sentences and they are different kinds. One is an action, pressing the button. The other is a state, not being under charge when the plug comes apart. The word carrying the weight is prior. Press before your hand goes to the plug, not while you are already pulling, because pressing and separating in one motion skips the part where the charger stops delivering current and lands you back at the live disconnect the manual forbids. The instruction is written for that lithium battery model, and it covers the one moment in a shift when an operator has a visible reason to skip it.
Three Signs the Disconnect Went Right
Three things tell you the separation was clean. Nothing happens at the plug: no snap, no flash, no blue flicker between the contact faces. The connector body is not hot in your hand a moment after it comes apart — burning is the failure the charger manual names, so a shell that is noticeably warm after a routine disconnect is information, not background noise. No burnt smell, no discoloration, no pitting on the contacts, which is the working version of keeping plugs and receptacles in good condition.
These are checks, not a repair procedure. A connector that fails one of them is a question for that model's manual and for the maintenance lead, and the answer may well be that the maintenance lead takes it out of service. Nothing here tells you how to re-terminate a contact, how much material to remove, or when a damaged plug is still safe to use, and it should not be read as if it does.
Where This Advice Stops for Lithium and Lead-Acid
Three sources sit behind everything above, and each one stops somewhere. The pull-on-the-receptacle instruction comes from a flooded lead-acid battery manual. Its mechanical logic is general, but the procedure is not a lithium procedure and should not be relabeled as one. The opportunity-charging sequence comes from one lithium battery manual, and it does not transfer automatically to other lithium chemistries or to flooded lead-acid packs whose own manuals say something different.
The arc-prevention requirement is broader and thinner at once. It lives in 29 CFR 1910.178 for powered industrial trucks in general industry and requires precautions against open flames, sparks, and electric arcs in battery charging areas without prescribing a disconnect sequence. Whether a given site and a given piece of equipment fall inside that scope is a determination for that site to make.
So the honest version is three cited documents, three scopes, and one habit that survives all of them: read the manual for the charger and the battery you actually have.
The Real Cost of Skipping the Power-Down
Imagine it is ten minutes to shift change, the lift is dead in aisle nine, and someone already has a hand on the plug. The ten-second shortcut is right there, and it really is ten seconds.
The trade is those seconds against what the charger manual attaches to a live disconnect: arcing and burning of the connector, charger damage, and in the worst case a battery explosion. A connector replacement is not ten seconds. It is a purchase order, a wait on the dock, and a truck sitting idle while someone works out whether the charger itself was hurt. Judged as a trade, the pause is cheap and the shortcut is not — that is my practical call, offered as a judgment rather than a manufacturer requirement.
So the answer to the question at the top has a default. Press the charger's ON/OFF button, let it stop, grip the receptacle, pull. If you cannot confirm from your own charger model's documentation that the LM2 feature is present, treat the charger as not equipped and power down first — and before the next shift change, be the one who found that manual.